De archieven

Constructive Conflict

Constructive Conflict

“Most people instinctively avoid conflict, but as Margaret Heffernan shows us, good disagreement is central to progress. She illustrates (sometimes counterintuitively) how the best partners aren’t echo chambers — and how great research teams, relationships and businesses allow people to deeply disagree.

There is this deep virus within organizations that we somehow have found difficult to cure… that virus is the “fear of conflict.” The fear to confront or face people in difficult situations. This fear cripples us. It keeps many from being satisfied at work, at home. It keeps us from being honest and forthright.

Het filmpje duurt mij wat te lang – de boodschap is vrij snel duidelijk. Het gaat mij om dat men in grote organisaties (ik werk in een grote organisatie) het lastig vindt om op een constructieve manier met conflicten om te gaan op. Ik kan legio voorbeelden van vergader- en klaagsessies uit mijn mouw schudden.

Ik wil benadrukken dat ik het niet heb over zaken als:

  1. klagen
  2. vergaderen (over nutteloze dingen waar we toch niks aan kunnen veranderen of willen veranderen)
  3. het onnodig geven van kritiek

Hoe zou het dan wel kunnen? Als ik het aan anderen probeer uit te leggen, dan illustreer ik het met het volgende voorbeeld.

Een collega van mij (meestal op verzoek, soms ook niet), redigeert mijn stukken. Soms vind ik mezelf werkelijk briljant, maar dan weet hij me altijd weer aan het denken te zetten. Is dit goed genoeg en kan het niet beter (is dit de bedoeling?). Dat is zijn kracht. Daartegenover staat, dat hij het lastig vindt om uit het niks dingen te creëren, wat ik weer makkelijker doe.

Is het niet heel mooi als iedereen niet een ‘maatje’ gaat krijgen, die alleen maar tot taak heeft om jou aan het denken te zetten (en visa versa?)

Hoe gaan we de perceptie van de massa veranderen? Ligt dit aan de mindset van mensen (Lees bijvoorbeeld het boek van Carol Dweck hierover). Staan mensen hiervoor open? Is daar data voor nodig? Of kan dat ook met gewoon gezond verstand.  Kunnen we dit doen zonder dat daar tijd voor nodig is?

Ik ga op onderzoek uit..

Wordt vervolgd..

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie