De archieven

Maar je krijgt er zoveel voor terug!

Maar je krijgt er zoveel voor terug!

maar je krijgt er zoveel voor terug

Halina Reijn schreef gisteren een heel mooi stuk over ongewild kinderloosheid. Het wel of niet hebben en of kunnen krijgen van kinderen blijft een dingetje. En als je ze krijgt, dan is het soms geen roze wolk. Ik denk dat het bespreekbaar maken van alle ongemakken een goede ontwikkeling is. Echter veel vrouwen beginnen steeds later met kinderen (wat ik overigens heel goed begrijp) en wikken en wegen of ze wel of niet een kind willen. Sommige ervaren niet de rammelende eierstokken (wat ik wel had) en twijfelen enorm. Dan horen ze ook nog eens alle horror verhalen over slapeloze nachten (onderzoekers hebben vastgesteld dat de slaappatronen van nieuwe ouders gefragmenteerd, onvoorspelbaar en belabberd zijn), geen tijd meer voor jezelf, een seksleven wat achteruit holt etc.

Je zou zeggen bij twijfel, niet doen.

Immers als je in deeltijd gaat werken en een evenwicht probeert te vinden tussen werk en huishouding. Zal dit in elk geval neerkomen op een poging om op een bowlingbal te staan. Daarnaast hebben de moeders niet de indruk dat hun mannen een gelijk aandeel in de werklast voor hun rekening nemen (‘In een analyse van 1540 uur beeldmateriaal ontdekten wetenschappers dat een vader die alleen in een kamer zat het vaakst waargenomen configuratie van mens en ruimte was.’)

Daarnaast krijgt de moeder vaak de rol toegewezen van ‘zeurpiet’. Hier hebben ze niet voor gesolliciteerd. het is simpelweg een kwestie van cijfers: als de moeder meer tijd met hun kinderen doorbrengen dan de vaders, zullen ze meer bevelen moeten uitvaardigen.

Waarom zeg ik dan toch: Bij twijfel doen!  (Dit is een quote van een vriendinnetje)

Om Jennifer Senior te citeren:

‘Kinderen kunnen ons de stimulans geven  om je van je beste kant te laten zien, ook al schieten we nog zo dikwijls en rampzalig tekort. Je moet ervoor werken om grootmoedig lief te hebben. In ons allemaal bevindt zich wel iets wat we niet vanzelfsprekend kunnen liefhebben. Ieder kind maakt je soms razend en de meeste zijn zelden ergerlijk. Maar op dagen dat we op ons best zijn, op ons voortreffelijkst, kunnen we die onvolmaaktheden negeren en onze kinderen liefhebben met alleen hun belangen in het hoofd.’

Dus voortplanting is niet de enige vorm van invulling, maar geeft vooral zingeving.

Geen reactie's

Geef een reactie