De archieven

Mind the gap

Mind the gap


Opvoeden is echt wel een dingetje. Je weet nooit of je het goed doet. De resultaten zijn zoals eerder gezegd pas later zichtbaar. Toch blijf ik kritisch kijken naar mijn eigen handelen. Ik weet dat ik niet perfect ben, maar je blijft een rolmodel voor je kids.

Zo had mijn dochter vanochtend weer een outfit aan, wat de toets der kritiek niet kon weerstaan. Echter ik had haast en wilde dat ze luisterde. Ik beet niet op mijn tong en we gingen boos uit elkaar.

Dit zette me aan het denken. Hanteer ik hogere standaarden voor mijn kinderen, dan voor mezelf? Dus moet ik strenger zijn voor mezelf of wat milder zijn voor mijn kids (misschien beide)?

Zoals BB zegt: ‘Practice the values we want to teach.  We must be, what we want our children to become’

Ik wil dat mijn kinderen de wereld ingaan met een sterk gevoel van eigenwaarde. Dat ze hun eigen imperfecties accepteren. Dat ze hard werken  en doorzettingsvermogen waarderen (en uitvoeren). Dat ze hun eigenwaarde niet spiegelen aan externe dingen (spullen, geld, status).

Als ik mijn kinderen zo wil opvoeden, dan moet ik beginnen met mezelf.

In het juridische wereldje, waar ik werkzaam ben, is perfectionisme tot een sport verheven. Dit noemen ze ook wel de ‘lawyer’s depression’. ‘The lawyers perfectionism an their need to be aggressive and emotionally detached.  De standaard ligt vaak hoog en men is kritisch. Kritiek krijgen vind ik geen probleem. Ik zie het als feedback. Ik ken mijn valkuilen en heb daarvoor mijn mensjes. Zij zien dingen die ik niet zie (of overheen lees).

Je kan echter een grens overgaan (lees bijvoorbeeld ‘the perfectionist handbook’) Deze grens is soms niet zichtbaar. Ik wil deze grens voor mezelf in kaart brengen en kijken of ik de lijn bewust voor me kan houden.

Bovendien (maar, mag je niet meer gebruiken) wil ik vooral lol hebben in mijn werk en niet bang zijn om fouten te maken.

Ga van een ‘getting things done’, naar ‘focusing on impact’, ‘Deliver value’.  Dus focus, denk anders en experimenteer. En vooral, maak fouten! Twijfel is essentieel voor creativiteit en creativiteit kan een advocaat wel gebruiken.

Dus…

Stap 1: herken het probleem (check)

Stap 2: werk er dagelijks aan (ok.)

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie