De archieven

Not giving a F***

Not giving a F***

Vakantie! Time to reflect!

Een goed boek doet wonderen. Zoals ook het boek van Sarah Night. Zij heeft een boek geschreven met de briljante titel: The live changing magic of not giving a fuck.  Het komt volgens haar neer op prioriteiten stellen. Joy over annoy. Choice over obligation. What is that fuck worth to you? Can you afford it? If the answer is yes, then by alle means, go for it!

Het woord f*** komt bijna in elke alinea wel meerdere keren wel voor. Een aantal dingen die ze beschrijft herken je misschien niet (in die mate), maar een aantal dingen wel.

Zo beschrijft ze je gedachten, je mental space  als: ‘een gigantic barn full of crap’.  That barn contains all the stuff you’re  being asked to give a fuck about right now, whether you want to or have to, or not.  

Je moet vervolgens ‘the barn’ opruimen. Of in ieder geval in vier hokjes plaatsen.

  1. Dingen
  2. Werk
  3. Familie
  4. Vrienden

Mannen doen dit overigens automatisch. Zie ook dit filmpje:

En als je alle dingen in de betreffende hokjes hebt geplaatst. Dan kun je identificeren wat jou geluk brengt.

Nu had ik al een bloed hekel aan vergaderingen, maar zij stelt redelijk boud het volgende:

‘Just start marking entire days ‘busy’ so nobody can schedule a meeting with you. Sure, some meetings are reguired. NO way around them. But if you find those meetings to be black holes of useless chatter not to mention a total fucking wast of your time, you could decide to not give a fuck about paying attention.  And you can most certainly stop giving a fuck about taking notes.’

Verder vond ik haar ‘Not sorry method’ erg aantrekkelijk.

Zij maakt gebruikt van ‘personal policies’.

‘Here’s how it works:

If there’s something I don’t give a fuck about but that exist in that grey area of potentially hurting someone else’s feelings no matter how honest and polite I am. I simply chalk it up to a ‘personal policy”. As in ‘ I have  a personal policy against donating tot … because if I donate to one, I feel like I have to donate to them all. I just can’t afford it, and if i had to choose. I wouldn’t want anyone I love to think I value them more or less than anyone else.’

En zo heeft ze meer handige tips. Zo kun je grenzen te stellen,  maar hoef je niet als een zakkenwasser over te komen.

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie