De archieven

Juf Yv(ank)

Juf Yv(ank)

Zondagavond. Ik leg alles klaar: Tassen (gewoon en gym), rapporten, portfolio’s en een kadootje voor juffendag. De dochter zoekt naarstig naar kleren. Dat is mijn dochter. Stapels met kleren. De outfit moet perfect zijn. J. legt zijn lievelingskleren klaar: een te grote hoodie van Capetown. Het is juffendag, dus de jongste mag zijn spinnenpak aan.

Morgen gaan de kids weer naar school.  Ik heb kriebels in mijn buik.  We hebben allemaal kriebels in onze buik. Eind van de middag loop ik met de dochter buiten. Ik vraag haar wat ze het leukst vond. Ze is even stil. Denkt na. En zegt dan vol overtuiging: ‘dingen samen doen’. Ik lach. ‘Ik ook’, denk ik ‘ik ook’.

Ik ben benieuwd hoe het gaat. Ik ben benieuwd of ze genoeg gedaan hebben. J vindt het heel spannend. Hoe zal de klas reageren. De jongste telg kroop echt in me. Het ochtendritueel ging als vanouds. Ik wilde met de fiets, maar zie het aantal tassen en besluit toch met de auto te gaan. Zo stappen we de auto in.

First stop. De oudste twee. De juffen en meester zijn geweldig. En… We hebben genoeg gedaan. Meer dan genoeg. Zelfs een beetje teveel. Een golf van opluchting gaat door me heen.

Second stop. De jongste telg komt net iets te laat in de klas. De hele klas zit in de kring. En is super enthousiast. Blij dat E er weer is. Meneer verstopt zich achter mijn benen en kruipt vervolgens op mijn schoot. Zijn beste vriendje kruipt naast hem en houdt zijn handje vast. Zo verlaat ik de school.

Ik ga het wel missen. Ik loop naar de auto. Ik wil het liedje van ‘juf Ank’ zingen.

 

Ik doe het net niet. Ik grinnik. Ik kan het nog wel. Dat lesgeven.

Geen reactie's

Geef een reactie