De archieven

10, 11 en 12 november is de dag….

10, 11 en 12 november is de dag….

Sint Maarten. Ik zal dat even uitleggen aan mijn -lieve lieve lieve-vriendinnen die niet weten wat dat precies is. Want -zoals ook in Wikipedia staat vermeld- leeft de traditie niet overal even sterk.

Wat we dan doen; een combinatie van Halloween, zonder de klederdracht en met een lichtje/ lampion. Doelstelling blijft hetzelfde: zoveel mogelijk snoep ophalen.

Sint Maarten is op 11 november. Ik herhaal. 11 november is op 11 november.

Het begon een week geleden. Het eerste bericht volgde op de Groepsapp op 4 november jl.: ‘Iemand al een idee wanneer Sint maarten in Buitenhof is?’Antwoord: ‘Van 11 t/m 13 november, dus drie keer. Ik reageer ook: Ik ga gewoon uit van 11 november en voor en na die tijd doe ik de deur niet open.’

We bleven een enkele dagen in onzekerheid, totdat RTV Noord ons duidelijkheid gaf en bevestigde wat wij al vermoeden. Wij vieren het op 11 november. Maar bekijk het overzicht in het stuk van RTV Noord dan kun je even lachen.

Duidelijkheid wij hadden.

Totdat het Dagblad van het Noorden roet in het eten gooit. Zij maken er zaterdag 10 november van. En dus krijg ik een berichtje van een moeder: ‘Hoe laat is jouw telg bij de mijne vanavond?’Antwoord: “Euh. Wij lopen morgen.’ en stuur haar de link van RTV Noord. Er komt consensus. We lopen de 11de. Kleine ramp voorkomen. Zaterdag 10 november is het in onze wijk stil. Geen lampjes te zien.

En dan is het zover. De uitvoering op 11 november. De man is -na 4x op rij spontaan niet thuis te zijn geweest op de 11de- eindelijk een keer thuis en mag de jongste telg vergezellen.

Dan, denk je dat het klaar is, maar om 19h komen de eerste berichten binnen: ‘Het is wel erg rustig. Mogen ze morgen weer?’ Er gaan wat berichten heen en weer. Iets met een briefje en de bel eraf, is de algemene reactie. Ik weet het niet. Ik geef de kindjes vanavond wel wat -bij voorkeur mandarijntjes- als ze voor de deur staan. En leg aan de rest van het land maar eens uit hoe één avond zich spontaan in 3 kan opsplitsen. De paasontbijt doos vonden ze al hilarisch, maar dit overtreft alles.

Geen reactie's

Geef een reactie