De archieven

Waarom mama -even?- geen wijn drinkt

Waarom mama -even?- geen wijn drinkt

Het begon als een grapje. Vlak voor de jaarwisseling keken we elkaar aan. Een fles wijn stond op tafel, misschien stonden er wel twee of drie. Ik weet het niet meer. Ik: ‘Zullen we meedoen aan ´Dry january’? Na wat schuldbewuste blikken en wat gemompel was iedereen aan boord. Wel met drie jokers, want er waren nieuwjaarsborrels, etentje met wijnarrangementen etc. Drie jokers die we deze maand mogen inzetten en op die dag mag je dus wel wijn drinken.

Ik wilde dit al eerder. Eens kijken of ik het kon. Een maand geen alcohol. Ik ben bewust van het feit dat ik steeds vaker aan het eind van de dag -als de kindjes op bed liggen- een glas wijn nodig heb om te ontspannen. Ik rook niet, dat kan ik niet, want dan stik ik. Ik heb nooit drugs gebruikt en ben volgens mij niet verslavingsgevoelig, behalve chocola. Chocola mag altijd. Maar de ‘wijnfluisteraar’ zoals ik haar nu maar even noem, begint elke dag om 20.30 stipt zachtjes te praten: ‘Ah toe, eentje maar, toe, je hebt het verdiend’. En ik heb het ook verdiend denk ik dan. Ik heb drie kindjes in de leeftijd van 6, 8 en 10. Het zijn niet meer de tropenjaren, maar ze zijn nog niet zelfstandig en de sport/ muziekplanning na school is gewoon keihard werken. Ik heb een baan en run samen met twee vriendinnen een stichting. Mijn man is gezellig druk en heeft meerdere ondernemingen. Het afgelopen jaar hebben we veel voor ons kiezen gehad. Dat brengt met zich dat de wijnfluisteraar de afgelopen tijd goede argumenten heeft aangevoerd waarom ik dat glas wijn verdien. Alleen, wat ‘s avonds een goed idee lijkt heeft tot gevolg dat ik midden in de nacht wakker word. Om 3h uur. De vinger kan ik wijzen naar de twee glazen wijn.  De nieuwe gadget van mijn man -de oura ring- bevestigt dit. Indien alcohol in het spel is verdwijnt je ‘diepe slaap’. En zo zijn er nog wel een aantal meer neveneffecten die ik liever niet ervaar.

Dus ik ging op onderzoek uit. Ik las boeken. Ik las veel boeken. Zoals het boek van René Kahn: Op je gezondheid? – Over de effecten van alcohol. Kahn legt de werking en de nadelige effecten van alcohol uit. Hoe onze accumbens, een hersendeeltje ter grootte van een pinda, gewend raakt de grote hoeveelheden dopamine, hoe ons GABA-systeem, dat zorgt voor kalmte, ontregeld raakt en hoe we onze lever mishandelen. En dan kanker. Vooral vrouwen hebben een verhoogde kans op borstkanker.

Ik zoek verder en kijk NPO gemist. Ik heb dik een jaar geleden in de ‘kreukels’ gelegen en Sophie Hilbrand bekijkt in haar programma wat de invloed van alcohol is op onze mentale gesteldheid en of het de kans op een burn-out sterk vergroot. En dat is dus het geval. Kakkend.

Het internet (Nederlands) richt zich vooral op ‘alcoholisten’ en ik vind hier weinig aansluiting. Van deze stempel pak je uit angst vanzelf die fles wijn weer.

Per ongeluk kom ik op een aantal Engelse websites (soberistas en mommywasasecretdrinker) . In het Verenigd Koninkrijk zien ze de ontwikkeling dat vooral ‘ik’ tot de doelgroep behoor die een problematische relatie met wijn heeft ontwikkeld. Hoogopgeleide vrouwen tussen de 30-45 met kinderen, werkend en met een goed sociaal netwerk. En ik moet eerlijk zeggen, dat ik de wijze waarop deze websites de issues benaderen -laagdrempelig en met humor- heel fijn vind.

De afgelopen weken ben ik gaan letten hoe vaak je alcohol voorgeschoteld krijg. De druk om mee te doen is hoog en dan ga ik te snel overstag. Het maakt dat ik bepaalde verplichtingen verzet of afzeg. Een vriendin vertelde mij zelfs over: ‘wijntje op (school)pleintje’. Zodat ‘de pleinmoeders’ met elkaar kunnen kletsen. Ik haat pleinmoeders en bedenk meteen een aflevering voor de ‘Luizenmoeder’.

Ik ben heel eerlijk. Ik weet niet of ik volledig ga stoppen. De wijnfluisteraar is nog steeds aanwezig en ze is in sommige gevallen heel gezellig. Alleen onderzoek wijst uit dat maar heel weinig mensen kunnen matigen. Ik ga zorgen dat ik daar bij hoor. De 5-2 methode lijkt me wel wat, met een max van 2 glazen wijn.

1 Reactie
  • Karin
    Geplaatst op 14:31h, 15 januari Beantwoorden

    Wijn brengt venijn 😯😘

Geef een reactie