De archieven

Waarom je dit boek moet lezen: ‘Educated’ van Tara Westover

Waarom je dit boek moet lezen: ‘Educated’ van Tara Westover

Ik lees graag en veel. Vooral detectives en thrillers. Het liefst uit Scandinavië. Soms dan maak ik een uitstapje en dit boek is er één van. Ik kon het niet weg leggen. Het boek moest uit. Enerzijds omdat ik van de ene verbazing in de andere viel en anderzijds omdat het zo verdomd goed geschreven is. Ik heb het wel in het Engels gelezen en gehoord op Audible, dus ik weet niet hoe de vertaling in het Nederlands is.

Tara Westover vertelt in haar boek ‘Educated’ over haar leven. Het is een ‘memoir’. Ze is nu 33 jaar oud. Maar haar levensverhaal is bijzonder, ze noemt het zelf: ‘ongewoon’. Maar ‘ongewoon’ dekt absoluut de lading niet.

Trouw meldt: ‘Het is het indrukwekkende en schrijnende verhaal van een vrouw die zich met veel moeite weet te ontworstelen aan een gezin waarvan de ouders afzondering zoeken van de wereld, en de pijn die die breuk veroorzaakt. “De laatste keer dat ik mijn vader zag, zei hij: ‘Je weet toch dat ik van je hou?’ En dat weet ik ook, daar heb ik nooit aan getwijfeld. Maar soms is liefde niet genoeg. Soms houden mensen van elkaar en doen ze elkaar toch pijn.”

Maar ook deze samenvatting vertelt niet waarom dit boek zo bijzonder is. Dus ik denk na. Waarom? Ze neemt je mee. Ze pakt je bij de hand en vertelt je over haar jeugd. Haar beleving is jouw beleving. Ze laat je voelen hoe het is om te leven met ouders die radicaliseren. Haar ouders zijn mormonen, maar eentje die ‘off the grid’ willen leven en ‘the Feds’ verafschuwen. Wetenschap is van ‘de mens’ en niet van ‘God’. De enige boeken die ze thuis hadden -en waarschijnlijk hebben- zijn de Bijbel (Oude en Nieuwe Testament), het boek of mormon en andere ‘teachings’ van Joseph Smith. Ze denkt dat Europa een land is en heeft geen wetenschap van de geschiedenis van de slavernij of de holocaust.

Ze vertelt over haar relatie met haar oudere broer. Die gewelddadig is, maar op sommige momenten -op de meeste vreemde manier- toch liefdevol naar haar is. Hoe ze zich afsluit van de wreedheid van de mensen van wie ze houdt. De rol van haar moeder, die ondanks alles bij haar man blijft. De werkzaamheden die ze moet doen, en het gevaar die dat met zich brengt. De beslissing van haar vader om tot twee keer toe ’s nachts te reizen onder gevaarlijke omstandigheden en ze tot twee keer toe een auto-ongeluk krijgen en iedereen daarvan zwaar lichamelijk letsel van ervaren.

Ze vertelt hoe ze tot de beslissing komt om toch te gaan studeren -en tevens die van haar twee broers- en welke impact dat heeft. Het verschil tussen degene die gaan studeren en die dat niet doen. Dat ze op 16 jarige leeftijd door haar ouders op straat wordt gezet. Totdat haar moeder erachter komt dat ze nog maar 16 is en niet 20 jaar. Dat ze eindeloos financiële hulp afwijst, want dat is afkomstig van de overheid. Dat ze met hulp van een docent in aanmerking komt voor een uitwisselingsprogramma en in Cambridge terecht komt. Ze neemt steeds kleine stapjes. Zij kiest voor het ‘normale leven’ en haar ouders radicaliseren verder. Tijdens haar studie komt ze erachter dat haar vader waarschijnlijk bipolair is en alle puzzelstukjes vallen steeds meer op zijn plek. De loyaliteit die ze tot het einde voelt voor haar familie, die voel je ook. Uiteindelijk confronteert ze haar ouders met het feit dat haar broer haar mishandelde en niet alleen haar. Zij geloven haar niet, ze kiezen ervoor haar niet te geloven, wat maakte dat ze voor haarzelf kiest. Het einde is tekenend. Dan zie je wat een opleiding kan doen. Ik kan nog veel meer vertellen, maar ik stop. Je moet het gewoon lezen.

Geen reactie's

Geef een reactie