De archieven

Week 1

Week 1

Zondagavond
De avond ervoor. De planning wordt gemaakt. Of liever gezegd, De man neemt de planning op zich en draagt zorg voor de verdeling. Het levert wat verzet op bij de kids en zelfs wat tranen bij de dochter. De planning van school wordt gevonden en zelfs uitgeprint (hallo 2021!). Wie heeft wanneer met de juf of meester overleg en of instructie?

Het lijkt erop dat ik het niet het kortste strooitje heb getrokken. Volgens mij heb ik mazzel. Laten we op tijd naar bed gaan. Zetten we een wekker? Ik weet niet of ik dat al trek. Alles in mij gilt nog van niet.

De man:
Ik loop door mijn agenda. Die ziet er aankomende week rustig uit. Bij Yvanka is het een ander verhaal. Ik kan eigenlijk alle ochtenden, zij meer middagen. Ik loop de online omgevingen af en vind in teams en mijn school het gros van de instructies. Ik zet alle contactmomenten in mijn agenda, die van Yv, maar ook die van de koters. Bij Robin staat de agenda nog niet op haar telefoon dus ook deze wordt aangemaakt. Na een uur denk ik een redelijk overzicht te hebben. Kom maar op met die schoolweek.

Maandag en Dinsdag:

Ik: Verliep soepel. Ik mis een aantal momenten. Ik heb veel gewerkt. Volgens mij heb ik dinsdag gekookt?

De man:
Ik bekijk de agenda nog eens goed en nagenoeg alle contactmomenten vallen in de ochtend. Hier is iets fout gegaan in de verdeling. Julian heeft de oude laptop van Yv, voor Robin heb ik een oude Chromebook van het werk geleend en Eise zit op mijn laptop. Wat een luxe dat je dat allemaal gewoon hebt. Eise kan zijn instructie filmpjes niet vinden en ik ook niet. Robin legt uit waar dat in teams zit. Ik ben licht gekwetst in mijn nerdschap door Microsoft, de f*ck. De kinderen werken onwijs zelfstandig en doen het super. Ik kom er op een gegeven moment ook achter waarom Eise scheef voor mijn laptop hangt. Alle controle bladen zijn ondersteboven of een kwart slag gedraaid op de foto gezet.

De juffen hebben het allemaal wel heel goed voorbereid. Begeleiding is er op sommige dagen niet, omdat ze bij moeten springen bij de noodopvang. Robin komt met breuken bij me. Ik moet me echt even inlezen hoe dat ook weer zat. Groep 7 en ik snap het al niet meer. Gelukkig blijk ik het goed uitgelegd te hebben “precies zoals is het uitwerkblad!, zegt tot haar grote verbazing”. Hier worden de punten gescoord.

In de pauze spelen Eise, Robin en ik buiten met de laserguns die de koters ooit van Sinterklaas kregen. Ik ben de grote verliezer.

Yv is laat thuis dus ik eet met de koters en zet haar eten in de over klaar.

Bij het maken van mijn eigen weekplanning had ik 1 dingen bovenaan de prioriteitenlijst gezet: kinderen ondersteunen. Als ik iets heb geleerd de vorige thuiswerk periode is dat en werk en school tegelijk proberen je het gevoel geeft dat je overal te kort komt. Nu voelt al het werk wat gedaan wordt als een soort bonus. En ik heb nog best wat kunnen doen, want de koters hebben heel zelfstandig gewerkt.

Dinsdag heb ik eigenlijk geen werk van het grut. Ze gaan zelfstandig aan de slag en doen het super. Wel krijg ik wat te veel discussie als ik ze extra werk geef. Yv en ik leggen uit dat wij gewoon de juf en de meester zijn. Daarmee ga je ook niet in discussie. Dinsdagmiddag gaan we naar de grote speeltuin. We doen er tikkertje en voetjes van de vloer. Julian besluit dat op blote voeten te doen en krijgt het koud. Ik breng ze 1 voor 1 op de leen scooter naar huis wat een feestje op zich is. Julian laat natuurlijk een sok liggen in de grote speeltuin. Zoon van zijn vader.

Woensdag

Ik: De ochtend gewerkt en ’s middags aandacht voor de kindjes. Pianoles en daarna pizza op de bank. CNN op de achtergrond. Het was een rare dag.

De man:
De planning is strak vandaag. Robin heeft dyslexie begeleiding, maar er is overlap met haar dagstart. Ik neem het voorlezen waar dyslexie begeleiding mee begint op zodat we daar 10 minuten winnen. Ik converteer de video en stuur en zet hem in drive. Robin is niet heel uitgeslapen en knorrig vanmorgen. Na haar dagstart is het snel door naar het werk. Yv moet er om 10h zijn “en is maximaal een uurtje bezig”. Wij moeten het huis uit, want er gaan wat externe in ons huis aan de slag. Ik parkeer ze alle drie in een vergaderruimte en zeg dat ze aan het werk moeten gaan. Nog geen 30 minuten later scheuren ze op skateboards door kantoor. Daar zitten drie mensen, maar die willen wel werken. Ik geef aan dat het nog 5 minuten mag en dat ze daarna weer verder gaan. Als ik 15 minuten later kom om te controleren hoe het gaat zitten ze te gamen. Ik ben boos, want die was niet de afspraak. Allemaal blijken ze de verkeerde of te weinig boeken bij zich te hebben. Ik zet ze aan het lezen, squla en dat houden ze 20 minuten vol. Daarna willen ze pingpongen en ik besluit maar mee te doen, wat stiekem heel leuk is. Tijdens het pingpongen vertelt Julian vrolijk dat hij eigenlijk WiFi nodig had. Alsof we dat niet hebben bij Spindle op kantoor. Ik lees op mijn telefoon dat Yvanka om 11h “nog maximaal 20 minuten nodig heeft”. Het is 11:45 als ze uiteindelijk het kantoor in loopt. Nu kan ik aan het werk.

Ik kom er ’s avonds achter dat ik mijn koptelefoon op het werk heb laten liggen. Familietraditie.

Donderdag

Ik: Ik dacht vandaag dat ik iets meer tijd had. Maar er zitten te weinig uren in een dag. Grapjas.

’s Middags ben ik het aanspreekpunt. ’s Middags is handig om het aanspreekpunt te zijn. Meestal zijn ze dan al klaar. Mijn enige bijdrage is dan dit:
Eise: Ik ben klaar. Ik: ‘Je moet nog naar het vragenuurtje?! De andere twee in koor: ‘Nee dat hoeft niet!’ Ik: Ok. #pickyourbattles. De juf wel op de hoogte gebracht van zijn afwezigheid. Aangezien we al eerder op de vingers voor zijn getikt :).

17h: Een vriendinnetje van de dochter was jarig, dus nog even een flitsbezoekje.

De man: Waar het zelfstandig werken van de koters meestal heel goed gaat ’s ochtends heb ik vandaag minder geluk. Eise heeft fimpjes nodig om te starten. Die ik klaar zet waarbij ik de laptop zo in stel dat hij ingelogd en aan blijft staan. Behalve als je de laptop dicht klapt. Eise klapt 2x de laptop dicht. Robin wil teams op haar mobiele telefoon, maar is het wachtwoord van haar password manager kwijt, die ik gelukkig heb opgeslagen in de mijne. Julian heeft certificaat issues met zijn mail op zowel zijn iPhone als zijn Mac. Dat heeft Apple zo geprogrammeerd dat je dat om de 10 seconden te horen krijgt, wat onwerkbaar is. Dus die mag ik goed instellen waarbij ik toch even bel met de helpdesk om na te gaan of ik het certificaat toevallig zelf kan heraanvragen. Terwijl ik aan het bellen ben blijkt Marco voor de deur te staan om mijn auto te lenen. Die wil weten over de Model 3 groot genoeg is voor zijn fiets vakantie. Robin komt voor een tweede breuken support run en terwijl ik daarmee bezig ben komt Julian beneden om te vertellen “dat er iemand voor de deur staat en dat hij dat vergeten was te vertellen”. Ik geef Marco -die inmiddels ruim 10 minuten voor de deur heeft gestaan- het pasje van mijn auto. Als ik weer op mijn werkplek zit komt Eise beneden met mijn laptop. Ik unlock hem weer waarna meneer hardop zijn huiswerk gaat nakijken.

Waar de pauze maandag voor Eise en Robin was ga ik er nu met Julian op uit. We lopen samen 2,5km hard.

Vrijdag

Ik: De ochtend gewerkt. Boot om 15.30 naar Schiermonnikoog

De man: Vrijdag is normaliter mijn dag, maar Yvanka heeft zowaar wat ruimte in haar agenda. Ik besluit voor een loopje te gaan en moet wat verder maar zet het tempo er goed in om na iets meer van een uur weer terug te zijn. Eise heeft vandaag 3 video begeleidingsmomenten, maar heeft zijn werk al klaar. Hij wordt toch gesommeerd aanwezig te zijn en kruipt chagrijnig achter zijn laptop. Halverwege de online les gooit meneer een digitaal handje in de lucht en krijgt het woord. “Ik heb dit allemaal al af, net als taal en spelling. Ik moest van papa ook allemaal extra werk doen”.

De juf moet lachen en 15 minuten later wordt meneer vrijgesteld van de rest van de video meetings. Ook krijgen we de boodschap “dat we niet te ver vooruit mogen werken” waarvan akte.

Ik rond deze vrijdag ook mijn weekevaluatie nog even af. Ik heb 27.8 effectieve uren gehad in mijn 30 urige werkweek.

Einde week 1

Geen reactie's

Geef een reactie